Abdominoplastie

Abdominoplastie

Abdominoplastie

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza excesul de piele si grasime de la nivelul abdomenului inferior. Cand dimensiunea sortului abdominal este mare,  poate fi necesara si mutarea ombilicului. Operatia se efectueaza sub anestezie generala.

Abdominoplastia permite deci indepartarea sortului abdominal, lasand in urma doar o cicatrice liniara, extinsa de regula suprapubian, de la un sold la altul.

Cine poate beneficia de abdominoplastie

Abdominoplastia se adreseaza in egala masura atat femeilor, cat si barbatilor care prezinta un surplus tegumentar insotit de un depozit adipos care nu se poate indeparta prin dieta sau exercitii. Operatia este folositoare si femeilor cu nasteri multiple, a caror laxitate musculara si tegumentara dobandita astfel determina un aspect flasc, neplacut, al abdomenului. De asemenea prin aceasta interventie se pot indeparta partial si vergeturile si cicatricile situate sub ombilic.

Abdominoplastia nu trebuie efectuata la femei ce doresc sa mai aiba o sarcina sau la persoane care doresc sa mai urmeze una sau mai multe cure de slabire.

Riscurile operatie

Nu exista operatie care sa nu implice riscuri. Deoarece este o interventie chirurgicala de amploare, riscurile trebuiesc discutate amanuntit atat cu chirurgul, cat si cu medicul anestezist inainte de operatie.

Exista riscuri comune oricaror interventii chirurgicale care se efectueaza sub anestezie generala, precum si riscuri specifice locale, cum ar fi aparitia de hematoame, seroame, zone de necroza tegumentara, infectii, ce pot duce in final la cicatrici inestetice.

Conduita preoperatorie

  • nu trebuie sa mancati si sa beti nimic dupa miezul noptii inaintea zilei operatiei
  • este interzisa administrarea de aspirina sau de alte medicamente ce o contin cu 2 saptamani inaintea operatiei
  • de regula operatia trebuie efectuata in afara perioadei menstruale
  • trebuie sa anuntati chirurgul si anestezistul daca aveti probleme medicale (hipertensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu coagularea sangelui, epilepsie, probleme neurologice sau psihice, alergii la diverse medicamente, etc).
  • trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
  • daca fumati, incercati sa intrerupeti fumatul cu cel putin 12 saptamani inainte de operatie si sa nu reincepeti decat dupa cel putin 2 saptamani, pentru a nu ingreuna cicatrizarea
  • nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea
  • daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata

Interventia chirurgicala

Abdominoplastia este o operatie laborioasa, care dureaza intre 2 si 4 ore, in functie de complexitatea cazului. Se face o incizie in partea inferioara a abdomenului, sub linia chilotului, si o a doua incizie in jurul buricului pentru a-i permite mutarea si repozitionarea acestuia. Se decoleaza pielea si tesutul celular subcutanat pana aproape de rebordurile costale. Daca este cazul, se intareste peretele musculoaponevrotic, suturandu-se muschii pe linia mediana. Lamboul de piele si tesut adipos decolat este intins si tractionat in jos, indepartandu-se in loc surplusul cutaneo-grasos. De regula, la o astfel de interventie se indeparteaza tot tegumentul subombilical impreuna cu tesutul adipos. Se taie apoi o noua gaura pentru buric, care apoi este fixat in aceasta. In final, incizia este suturata si se lasa 12 tuburi de dren pentru cateva zile.

Spitalizarea postoperatorie

Fiind o interventie de mare amploare, se prefera o spitalizare de 1 2 zile, pentru a spori siguranta pacientului si pentru a reduce la minim complicatiile operatorii. In aceasta perioada si ulterior cca 1-2 saptamani, pacientul va purta o bustiera elastica si va primi medicatie antitrombotica si antibiotice. De asemenea, chiar de a doua zi postoperator, se va urmari mobilizarea cat mai precoce a pacientului, pentru evitarea complicatiilor trombo-embolice.

Recuperarea postoperatorie

Dupa externare, firele se scot la 14 zile de la operatie, perioada in care pacientul va purta burtiera, la care se mai adauga inca 2 saptamani. Recuperarea dupa abdominoplastie este individuala. Unii pacienti isi reincep activitatea dupa 2 saptamani, altii avand nevoie de 3-4 saptamani de recuperare. Este recomandata o gimnastica medicala usoara pentru tonifierea musculaturii abdominale.

Cicatricile postoperatorii in primele 6 luni se modifica pana la obtinerea aspectului definitiv, avand initial o culoare rosietica, fiind relativ dure la palpare, uneori pruriginoase, pentru ca dupa 9 luni –1 an sa se asuplizeze si sa se deschida la culoare. Se recomanda evitarea expunerii la soare 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Ele nu vor disparea niciodata complet, dar vor putea fi mascate de lenjeria intima. Pentru pastrarea in timp a rezultatului obtinut, este important sa urmati un regim igieno-dietetic recomandat de un medic nutritionist si sa practicati in paralel un sport.

 

Articol scris de catre Dr Marinescu Silviu Adrian

Articole similare
Consultatie online