Abdominoplastie
abdominoplastie
Abdominoplastie
Abdominoplastia este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza excesul de piele si grasime de la nivelul abdomenului inferior. Cand dimensiunea sortului abdominal este mare, poate fi necesara si mutarea ombilicului. Operatia se efectueaza sub anestezie generala.
Abdominoplastia permite deci indepartarea sortului abdominal, lasand in urma doar o cicatrice liniara, extinsa de regula suprapubian, de la un sold la altul.
Cine poate beneficia de abdominoplastie
Abdominoplastia se adreseaza in egala masura atat femeilor, cat si barbatilor care prezinta un surplus tegumentar insotit de un depozit adipos care nu se poate indeparta prin dieta sau exercitii. Operatia este folositoare si femeilor cu nasteri multiple, a caror laxitate musculara si tegumentara dobandita astfel determina un aspect flasc, neplacut, al abdomenului. De asemenea prin aceasta interventie se pot indeparta partial si vergeturile si cicatricile situate sub ombilic.
Abdominoplastia nu trebuie efectuata la femei ce doresc sa mai aiba o sarcina sau la persoane care doresc sa mai urmeze una sau mai multe cure de slabire.
Riscurile operatie
Nu exista operatie care sa nu implice riscuri. Deoarece este o interventie chirurgicala de amploare, riscurile trebuiesc discutate amanuntit atat cu chirurgul, cat si cu medicul anestezist inainte de operatie.
Exista riscuri comune oricaror interventii chirurgicale care se efectueaza sub anestezie generala, precum si riscuri specifice locale, cum ar fi aparitia de hematoame, seroame, zone de necroza tegumentara, infectii, ce pot duce in final la cicatrici inestetice.
Conduita preoperatorie
- nu trebuie sa mancati si sa beti nimic dupa miezul noptii inaintea zilei operatiei
- este interzisa administrarea de aspirina sau de alte medicamente ce o contin cu 2 saptamani inaintea operatiei
- de regula operatia trebuie efectuata in afara perioadei menstruale
- trebuie sa anuntati chirurgul si anestezistul daca aveti probleme medicale (hipertensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu coagularea sangelui, epilepsie, probleme neurologice sau psihice, alergii la diverse medicamente, etc).
- trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
- daca fumati, incercati sa intrerupeti fumatul cu cel putin 12 saptamani inainte de operatie si sa nu reincepeti decat dupa cel putin 2 saptamani, pentru a nu ingreuna cicatrizarea
- nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea
- daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata
Interventia chirurgicala
Abdominoplastia este o operatie laborioasa, care dureaza intre 2 si 4 ore, in functie de complexitatea cazului. Se face o incizie in partea inferioara a abdomenului, sub linia chilotului, si o a doua incizie in jurul buricului pentru a-i permite mutarea si repozitionarea acestuia. Se decoleaza pielea si tesutul celular subcutanat pana aproape de rebordurile costale. Daca este cazul, se intareste peretele musculoaponevrotic, suturandu-se muschii pe linia mediana. Lamboul de piele si tesut adipos decolat este intins si tractionat in jos, indepartandu-se in loc surplusul cutaneo-grasos. De regula, la o astfel de interventie se indeparteaza tot tegumentul subombilical impreuna cu tesutul adipos. Se taie apoi o noua gaura pentru buric, care apoi este fixat in aceasta. In final, incizia este suturata si se lasa 12 tuburi de dren pentru cateva zile.