Intinerire faciala
intinerire faciala
Intinerire faciala
Toxina botulinica este un derivat din bacteria anaeroba Clostridium Botulinum. Exista 8 subtipuri diferite de toxina botulinica (A, B, C1, C2,D, E, F si G) dar doar 2 dintre ele sunt preparate in scop commercial. Toate cele 8 subtipuri produc paralizie muscular tranzitorie prin blocarea transmiterii nervoase la nivelul jonctiunii neuromusculare dar fiecare are tinta si eficacitate diferite. Dintre toate, toxina botulinica tip A este cea mai eficace si de aceea este cea mai folosita. Efectul sau incepe sa se instaleze la 6 ore, este maxim si evidentiat clinic la 7 zile si dureaza 3-6 luni.
Exista 3 formule de toxina botulinica disponibile pe piata: doua din subtipul A si una din subtipul B. Cele 2 preparate comercializate din subtipul A sunt Botox-ul (Allergan, Irvine, Calif) si Dysport-ul (Speyrwood pharmaceutical, Maidenhead England, Inamed, Santa Barbara, Calif). Botoxul este produsul cel mai folosit in SUA. Produsul este 2-4 ori mai eficient decat Dysportul, motiv pentru care se comercializeaza in cantitati mai mici pe fiola. Myobloc-ul este derivat din toxina botulinica tip B si este mult mai putin eficient pe unitate decat derivatele din subtipul A. Toate variantele se comercializeaza sub forma de pulbere liofilizata care se reconstituie inainte de administrare.
Injectarile cu Botox se efectueaza in etajul superior al fetei pentru disparitia ridurilor de la acest nivel-ridurile de la colturile ochilor ("laba de gasca") si cele frotale. Trebuie evitata administarea de medicamente ce predispun la sangerare (aspirina si derivati) 10 zile inainte de efectuarea tratamentului pentru evitarea producerii de echimoze. In cazul injectarii la nivelul fruntii unul dintre efecte este un grad moderat de cadere a sprancenelor iar ridicarea lor voluntara (cum facem cand ne miram sau cand aplicam fardul de pleoape) nu va mai fi posibila cat timp dureaza efectul injectarii.
Procedura nu necesita anestezie si nici spitalizare, pacientul putand sa isi continue activitatile sociale si profesionale practic imediat. Singurele semne care ne pot da de gol sun micile punctulete rosii de la nivelul locului de injectare care dispar in maxim o ora si pot fi usor mascate de aplicarea unui fond de ten. Efectul se instaleaza in o saptamana-10 zile si dureaza 3-6 luni dupa care trebuie facuta o noua injectare. Cu timpul, dupa mai multe injectari, durata eficacitatii creste, ca urmare a incarcarii organismului, injectarile putandu-se face le 8-9 luni. Procedura nu prezinta efecte adverse iar daca dupa prima sau multe injectari va hotarati sa renuntati ridurile vor reveni la starea de dinaintea inceperii injectarilor.
Metodele nechirurgicale sunt recomandate persoanelor de varsta medie, in general intre 35-45 ani, la care se pot estompa ridurile de expresie sau se poate ameliora expresia usor trista determinata de “caderea fetei”. Metodele chirurgicale scot in general excesul tegumentar determinat de scaderea elasticitatii pielii, iar cele nechirurgicale se bazeaza pe umplerea ridurilor sau a regiunilor fetei care intineresc aspectul facial.