Rinoplastia (Corectia nasului)

Rinoplastia (Corectia nasului)

Rinoplastia (Corectia nasului)

Rinoplastia este interventia chirurgicala de modificare a aspectului nasului prin care se pot corecta lungimea nasului,latimea nasului, profilul nasului(cocoasa), varful nasului, narinele precum si eventualele asimetrii nazale. Intreventia se poate realiza la orice varsta dupa 18 ani cand forma nasului este definitivata.

Inaintea interventiei medicul chirurg va efectua un consult in care veti mentiona afectiunile de care stiti sa suferiti,daca ati suferit alte interventii chirurgicale si daca va stiti alergic la vreun medicament.De asemena vi se va inmana o lista cu

analizele ce trebuie sa le efectuati in vederea realizarii interventiei chirurgicale(analize uzuale de sange, radiografie pulmonara, electrocardiograma).

Interventia se poate realiza sub anestezie locala sau generala in functie de amploarea procedurii.Procedura se poate realize “inchis”prin incizii in interiorul nasului sau “deschis”prin incizii efectuate intre baza nasului si buza superioara.Cea mai frecvent utilizata este metoda inchisa.Dupa efectuarea inciziilor se efectueaza remodelarea scheletului osteocartilaginos cu scurtarea nasului si excizia cocoasei cand este cazul.Intreventia se incheie cu aplicarea suturilor la nivelul mucoasei nazale, a meselor intranarinare, a atelei nazale si a pansamentului.Mesele intranarinare vor fi suprimate la 2 zile postoperator timp in care veti respira numai pe gura. Atela nazala se pastreaza pana la 7 zile de la operatie, dupa care vor fi mentinute la nivelul piramidei nazale niste benzi fine de leucoplast special ce ajuta la reaplicarea pielii de la acest nivel, ce a fost decolata in timpul interventiei.

Postoperator veti ramane in clinica pana a doua zi timp in care se va incepe tratamentul antalgic, antiinflamator si antibiotic pe care il veti continua timp de 5 zile si care va cupa eventualele dureri si disconfortul de dupa interventie.Edemul si echimozele ce apar la nivelul fetei, in special la nivelul etajului superior(ochi si obraji) vor diminua pana la disparitie in 1- 2 saptamani cand se poate relua si viata sociala si profesionala.

Postoperator este bine s a evitati eforturile fizice, traumatismele locale, expunerea la temperaturi extreme precum si alimentele dure fierbinti sau acidulate. Rezultatul se poate eprecia la cateva luni postoperator si este definitiv la un an de la interventie.

 

Articol scris de catre Dr Marinescu Silviu Adrian

Articole similare
Consultatie online