Rinoplastia

Rinoplastia

Rinoplastia

Prin pozitia sa centrala la nivelul fetei nasul are o importanta estetica foarte insemnata un aspect placut al nasului conferind armonie si echilibru intregii fete. De aceea rinoplastia-operatia la nas este una dintre cele mai frecvente interventii de chirurgie estetica solicitate.

Operatia se realizeaza de preferinta sub anestezie generala atat pentru confortul chirurgului cat si al pacientului, si in functie de complexitatea modificarilor necesare, se foloseste metoda "deschisa" sau "inchisa".

Prin metoda deschisa se ridica tegumentul de pe scheletul osteocartilaginos si se modeleaza "la vedere" nasul. Metoda inchisa este cea mai frecventa fiind metoda standard in chirurgia remodelarii nazale. In acest caz, inciziile se fac in interiorul narinelor, la limita dintre mucoasa si tegument, cicatricile postoperatorii fiind practic invizibile. Se scurteaza septul, se modeleaza varful nasului si se taie "cocoasa" cand aceasta exista. Interventia se incheie cu sutura mucoasei si aplicarea de mese in ambele narine. De asemenea se aplica benzi speciale de leucoplast la nivelul dorsului nazal pentru reaplicarea tegumentului decolat in cursul interventiei si o atela nazala pentru consolidarea oaselor nazale in noua pozitie. Postoperator respiratia se va face pe nas de timp de 2 zile pana la suprimarea meselor. Atela nazala se pastreaza 7 zile iar benzile de leucoplast este bine sa fie pastrate minim 2 saptamani.

In perioada imediat urmatoare interventiei este posibil ca fata sa se umfle si sa se invineteasca in jurul ochilor si a nasului, fenomene ce vor disparea in 7-10 zile. De asemenea nasul va fi si el umflat, edemul disparand si el in mare parte in 2 saptamani si in totalitate in 2 luni.

Postoperator este de dorit sa va feriti de temperaturi extreme, de expunerea la praf si de traumatismele locale; de asemenea, trebuie evitate alimentele fierbinti, acidulate sau foarte condimentate care reprezinta stimuli irirtanti pentru mucoasa nazala sensibila in urma interventiei. Toate acestea sunt sacrificii mici in comparatie cu beneficiul estetic major conferit de un nas frumos ce armonizeaza intregul aspect al fetei.

Articole similare
Consultatie online