Chirurgie estetica feminina

Chirurgie estetica feminina

Chirurgie estetica feminina

Himenoplastie (refacerea virginitatii)

Refacerea virginitatii este o cerinta importanta pentru unele persoane in functie de contextul religios si cultural si personal. Se realizeaza printr-o procedura reconstructiva de chirurgie plastica si estetica organelor genitale feminine, sub anestezie locala. De aceea nu este dureroasa, dureaza aproximativ o ora, nu necesita internare, iar recuperarea este foarte rapida.

Refacerea virginitatii se poate face atat imediat dupa ruperea himenului, cat si dupa o perioada mult mai lunga de timp, prin sutura locala a himenului rupt. Daca resturile himenului initial nu sint suficiente pentru reconstructie, atunci refacerea virginitatii se poate realize prin strimtorarea portiunii initiale a vaginului folosind mucoasa vaginala ce va forma un nou himen. Acesta se va rupe in cursul primului act sexual similar unui himen natural.

Refacerea virginitatii prin aceasta procedura estetica confera rezultate foarte bune, iar recuperarea rapida si confortul postoperator au facut ca adresabilitatea pentru acest gen de procedura sa creasca, rezolvand uneori probleme sociale.

Labioplastie (corectia labilor mici)

Aspectul estetic al labiilor poate avea pentru unele persoane o importanta aparte, cu influente in primul rand asupra vietii sexuale. Multe femei sunt deranjate de marimea labiilor mici, care fie sunt prea mari, fie asimetrice, aspect prezent de la nastere sau dezvoltat odata cu virsta. In aceste situatii poate apare un discomfort sexual si o stare de frustrare datorita proeminentei lor prin lenjeria intima.

Operatia, care dureaza aproximativ o ora, consta in eliminarea chirurgicala a excesului tegumentar, cu redarea unor dimensiuni corespunzatoare, fara a fi afectate din punct de vedere functional. Se sutureaza cu fir rezorbabil si se aplica un pansament. Peste acesta se va folosi un tampon igienic feminin pentu a se putea imbraca lenjeria intima.

Anestezia folosita este cea locala, potentata eventual intravenos, pentru confortul pacientei, rar rahianestezia, pentru interventii mai de lunga durata sau cand este important a nu deforma zona cum se intimpla in cazul anesteziei locale. Dupa operatie se recomanda repaus fizic citeva zile si repaus sexual 2- 3 saptamani. Din punct de vedere emotional si psihologic, aceste operatii duc la cresterea increderii de sine si la imbunatatirea imaginii propriului corp, cu efecte benefice.

Remodelarea labiilor mari

Unele femei prezinta diferite aspecte inestetice si deranjante ale labiilor mari, cel mai des intilnite fiind asimetria, aplatizarea sau marimea exagerata. Interventiile chirurgicale recomandate sint diferite in functie de fiecare caz in parte. Astfel pentru labiile prea mari sau asimetrice se efectueaza o micsorare a acestora sau doar a uneia dintre ele, cicatricea ramasa fiind foarte putin sau chiar de loc vizibila.

Operatia consta in excizarea excesului pina la dimensiunile dorite. Labiile mari aplatizate, cu aspect flasc, se corecteaza prin lipofilling, adica intoducerea de grasime proprie recoltata dintr-o alta zona a corpului. Grasimea se recolteaza prin procesul de lipoaspiratie, in special din regiunea abdominala, apoi este introdusa in zonele aplatizate. Dupa introducerea grasimii se practica un masaj al zonei pentru a a realiza dispersarea uniforma. Dupa interventie perioada de recuperare este de citeva zile dupa care se pot relua activitatile obisnuite.

Remodelarea regiunii pubiene

Uneori, exista femei care au regiunea pubiana prea proeminenta, cu o reliefare inestetica prin lenjerie sau chiar printr-o imbracaminte stramta. De aceea apeleaza la chirurgia estetica, care poate indeparta partial prin lipoaspiratie excesul de grasime, chiar daca in aceasta zona grasimea este mai fibroasa.

Cealalta varianta este a aspectului flasc, cazut, ce apare odata cu virsta, datorita scaderii elasticitatii pielii, ceea ce creaza un aspect imbatrinit. Acest aspect nedorit se rezolva prin ridicarea regiunii pubiene, printr-o interventie similara abdominoplastiei, eliminindu- e excesul tegumentar.

Interventia consta intr-o incizie in plan orizontal la nivelul liniei parului pubian, continuind in lateral pe"linia chilotului". Se practica decolarea pana in plan suprafascial cu avansarea si ridicarea regiunii pubiene. Excesul rezultat este excizat. Sutura se face in planuri anatomice. Rezultatul este o regiune pubiana cu un aspect mult mai tonic. Aceasta interventie se poate realiza singura sau in combinatie cu abdominoplastia.

 

Articol scris de catre Dr Marinescu Silviu Adrian

Articole similare
Consultatie online