Lipoaspiratie

Lipoaspiratie

Lipoaspiratie

Lipoaspiratia este interventia chirurgicala de modelare a conturului corporal prin care se pot extrage cantitati moderate de grasime din anumite zone in care aceasta este depusa cu predilectie. Aceasta indepartare a tesutului adipos se face cu ajutorul unor canule subtiri introduse prin microincizii la nivelul zonelor interesate.

Interventia chirurgicala se poate efectua sub anestezie generala sau sub anestezie locala potentata intravenos. Depozitele adipoase ce trebuie indepartate sunt marcate printr-un desen preoperator, apoi sunt infiltrate cu o solutie de ser fiziologic rece adrenalinat. Dupa o perioada de asteptare de 20 minute, incepe procedura de aspiratie a grasimii modificate de solutia introdusa, cu ajutorul unor canule conectate la un aspirator chirurgical. Cantitatea de emulsie grasoasa extrasa variaza in functie de suprafata lipoaspirata, dar pentru a nu produce dezechilibre ale organismului in cazul unor depozite multiple, se prefera rezolvarea etapizata a acestora. Este important de stiut faptul ca zonele operate prin metoda lipoaspiratiei vor deveni postoperator echimotice (vinetii), tumefiate, dureroase, aceste simptome putand fi ameliorate prin aplicarea unor unguente speciale sau prin aplicarea de gheata local. De asemenea repausul relativ este necesar aproximativ o saptamana postoperator, in functie de suprafata operata si de toleranta la durere a fiecarei persoane.

Deosebit de importanta este purtarea unei imbracaminti speciale elastice (pantaloni, burtiera) incepand din momentul terminarii operatiei si inca 2- 3 saptamani postoperator. Rostul acesteia este de a impiedica (prin compresie permanenta) acumularea de sange sau serozitate in buzunarele create prin indepartarea grasimii, determinand lipirea uniforma a tegumentului de structurile subiacente.
Complicatiile posibile pot fi generale si locale (hematom, serom, etc) riscul aparitiei lor fiind cu atat mai mare cu cat zonele operate sunt mai intinse in suprafata. De aceea este de recomandat limitarea interventiei chirurgicale la cateva zone, iar daca este nevoie de mai mult, operatii seriate.

Articole similare
Consultatie online