Lifting Facial

Lifting Facial

Lifting Facial

Fenomenul de imbatranire al pielii se manifesta atat prin diminuarea elasticitatii acesteia, cat si prin modificarea structurii ei. Liftingul facial este interventia chirurgicala care realizeaza o intindere a pielii de la nivelul fetei si gatului, fara a putea suprima in totalitate ridurile adanci din jurul nasului sau al obrajilor si nici a cutelor din zona buzei superioare. Interventia chirurgicala are loc sub anestezie locala potentata intravenos sau sub anestezie generala, efectuandu-se o incizie ce incepe din pielea paroasa a capului in regiunea tamplelor si se continua prin fata urechilor si apoi retroauricular. Se decoleaza tegumentul fetei si gatului de pe tesutul subcutanat si muscular de dedesubt, apoi se indeparteaza pielea ramasa in exces. Marginile inciziei sunt ulterior suturate cu fire foarte fine, pentru a genera o cicatrice cat mai putin vizibila. Uneori, liftingul facial se mai poate asocia si cu o lipoaspiratie la nivelul barbiei pentru indepartarea depozitelor de grasime ("gusa"), sau poate fi urmata de alte proceduri adjuvante pentru imbunatatirea rezultatului final.

Dintre acestea amintim:

 • realizarea unui peeling chimic
 • umplerea ridurilor profunde cu substante de tipul acidului hialuronic sau grasime
 • marirea conturului buzelor
 • corectia pleoapelor

Chirurgia plastica a fetei si gatului

Un lifting facial poate intineri fata si gatul prin indepartarea celor mai vizibile semne de imbatranire ca ridurile si ptozele. Se elimina grasimea si pielea in exces, iar tegumentul remanent, tesuturile subdermice si muschii sunt intinse. In cursul operatiei, se indeparteaza excesul tegumentar de pe gat si obraji si ridurile se netezesc. Liftingul facial se poate combina cu lipectomia sau liposuctia pentru a corecta barbia dubla.

Liposuctia barbiei duble

Realizeaza indepartarea prin lipoaspiratie a depozitelor de grasime acumulate sub nivelul barbiei, depozite ce dau asa numitul aspect de barbie dubla. Procedura se poate efectua sub anestezie locala potentata sau nu cu anestezie generala intravenoasa in functie de amplitudine si consta in injectarea la acest nivel a unei solutii de ser fiziologic rece cu xilina si adrenalina urmata de extragerea grasimii prin lipoaspiratie prin niste mici incizii plasate "strategic" in zone minim vizibile. Imediat postoperator se pune la nivelul zonei lipoaspirate un bandaj elastic special cre se va purta 3-4 saptamani si care ajuta la reaplicarea uniforma a pielii si la remiterea mai rapida a edemului si cianozei postoperatorii.

Ca inainte de orice interventie chirurgicala, trebuie sa intrerupeti inainte cu 10 zile orice tratament antiinflamator sau anticoagulant si trebuie sa nu mancati si sa nu beti cu minim 6 ore inainte de interventie.

Procedura confera un contur mai bun al mandibulei, accentueaza linia barbiei si ingusteaza gatul, facandu-l sa arate mai tanar si mai lung. Forma finala a barbiei este echilibrata si ferma iar neregularitatile tegumentare sunt estompate. Edemul postoperator se remite in 3-4 saptamani iar rezultatul final este vizibil la 6 saptamani.

Pregatire preoperatorie

Se recomanda a se opri administrarea de medicamente continand acid acetilsalicilic cu 3 saptamani inainte de tratament. In preziua operatiei, este recomandata o alimentatie usoara, iar cu 6 ore inaintea interventiei chirurgicale, nu se va mai manca si nu se va mai bea nimic.

Proceduri postoperatorii

In momentul externarii, pacienta isi poate masca eventualele echimoze prin purtarea unei perechi de ochelari de soare si a unui batic. In cursul primelor 2 zile dupa operatie, este recomandat dormitul doar pe spate pentru a preveni formarea unei tumefactii unice sau a unei contuzii mari postoperatorii. Suturile se indeparteaza in mod obisnuit la 12-14 zile postoperator. Sensibilitatea va reveni in curs de saptamani sau chiar luni. In cazul asocierii chirurgiei cu liposuctia (ca in cazul barbiei duble), in postoperator se va aplica un bandaj special menit sa ajute la reaplicarea pielii pe zona operata. Acest bandaj, cu un design special adaptat acestei operatii, poate fi achizitionat din clinica.

Liftingul de etaj facial superior

Liftingul de etaj facial superior produce o intinerire a regiunii frontale, corecteaza aspectul cazut al sprancenelor si amelioreaza ridurile orizontale frontale, precum si ridurile intersprancenoase (care dau imaginea unei personae triste, obosite sau furioase). Principiul liftingului frontal consta in intarirea muschilor si altor tesuturi raspunzatoare de formarea ridurilor si de ptoza sprincenoasa

Candidatul ideal pentru lifting facial frontal

 • Candidatul ideal pentru liftingul frontal este in general persoana cu varsta cuprinsa intre 40-60 ani, nemultumita de aspectul imbatranit al regiunii frontale, persoanele care prezinta riduri/ santuri pronuntate, cauzate de stres excesiv sau de hiperactivitate musculara.
 • Afectarile congenitale constand in ptoza sprancenoasa congenitala, santuri adanci la radacina nasului pot beneficia de asemenea de aceasta procedura.
 • Liftingul frontal se poate asocial cu liftingul clasic (cervico-facial) pentru a obtine un look intinerit total. Corectia pleoapelor este o alta tehnica ce se poate executa in conjunctie cu liftingul frontal, mai ales la pacientii cu ptoza palpebrala marcata. Adeseori candidatii pentru chirurgia pleoapelor superioare opteaza si pentru lifting frontal.
 • Atentie: liftingul frontal amelioreaza aspectul regiunii operate si astfel poate creste increderea in sine a pacientului, dar nu poate schimba radical look-ul, precum nu poate determina anturajul sa se comporte diferit cu posesoarea acestei operatii.

Planul operator

Pentru o buna intelegere a posibilului rezultat al liftingului frontal, se indica pacientului /pacientei sa-si aplice mainile deasupra sprancenelor si in partea externa a fruntii si sa se priveasca in oglinda in timp ce policele executa miscarea verticala de ridicare a sprancenelor si de intindere a cutelor frontale. Astfel va obtine anticiparea rezultatului liftingului frontal. In cursul anamnezei (interviului preoperator), se vor mentiona alte probleme de sanatate (HTA, tulburari de coagulare, tendinta la formare de cicatrici vicioase). Deasemeni se vor include in fisa de consultatii urmatoarele elemente:

 • daca pacienta a fost supusa interventiilor chirurgicale pe zona fetei in antecedente.
 • daca este fumatoare.
 • daca este consumatoare de droguri, medicamente (ex. Aspirina si alte substante care altereaza capacitatea de coagulare a sangelui).

Daca pacienta / pacientul se decide sa urmeze un lifting frontal, atunci i se vor explica in detaliu: procedeul chirurgical, tipul de anestezie folosit si riscurile acesteia, complicatiile posibile, etc.

Pregatirea preoperatorie

Pacienta / pacientul va fi informat/a asupra restrictiilor alimentare, hidrice, asupra necesitatii intreruperii fumatului si a unor medicamente. Persoanele cu parul scurt vor prefera uneori sa astepte ca acesta sa creasca pana la o lungime care sa permita camuflarea zonelor operate, astfel incat recuperarea postoperatorie si reinsertia sociala sa decurga in cele mai bune conditii. Pacientelor li se indica sa fie preluate de un apartinator la externare (care sa le conduca acasa); ele/ei nu au voie sa sofeze imediat postoperator. Desigur ca in primele 1- 2 zile ar fi recomandat ca pacientii sa fie ajutati acasa de cineva din anturaj.

Operatia

Interventia chirurgicala se poate efectua cu pacientul spitalizat sau in ambulator, in functie de anestezia recomandata, de gradul de dificultate al procedurii, de necesitatea asocierii blefaroplastiei/ liftingului clasic cervico- facial. Alegerea abordului depinde de caracteristicile regiunii frontale, de modalitatea de implantare a liniei marginale a parului, de calitatile pielii.

Liftingul frontal clasic

Preoperator, parul se prinde de o parte si de alta a liniei incizionale cu benzi elastice (nu se rade parul, dar firele de par care cresc direct pe linia de incizie se tund pentru a permite accesul asupra zonei). In majoritatea cazurilor se foloseste incizie in jurul urechii prelungita superior, apoi se coboara catre cealalta ureche. Deoarece incizia este executata mult posterior fata de linia marginala a parului, cicatricile vor fi bine ascunse. La pacientii cu linia parului plasata prea posterior, incizia se practica chiar la acest nivel, evitand largirea fruntii. Sprincenele sint ridicate, astfel si excesul tegumentar de la nivelul inciziilor este astfel inlaturat. Se creaza un look intinerit, atragator. Inciziile se sutureaza simplu sau prin aplicarea de agrafe. Se toaleteaza fata, se inlatura benzile elastice care sustin parul si se plaseaza un pansament pe regiunea frontala care sa minimalizeze edemul postoperator.

Recomandari postoperatorii

Postoperator, pacientii pot prezenta disconfort la nivelul plagilor (fenomene controlabile prin administrare de medicatie specifica).

 • Cei care sunt predispusi la cefalee (dureri de cap) vor primi medicatie adiacenta pentru cuparea acesteia.
 • Reducerea edemului se realizeaza si prin mentinerea capului in pozitie elevata 1- 2 zile postoperator. Edemul postoperator normal se poate intinde si la zona ochilor si obrajilor, dar cedeaza intr-o saptamana.
 • Pe masura ce structurile se vindeca, hipoestezia este inlocuita de prurit (“mancarimi’’), care se poate mentine pana la 6 luni.
 • Primul pansament se schimba la 1- 2 zile postoperator.
 • Firele de sutura /agrafele se suprima in aproximativ 14 zile (de regula in 2 etape).
 • Firele de par din jurul inciziilor pot cadea sau devin mai subtiri, dar parul va creste normal in cateva saptamani/luni. Pierderea definitiva a parului pe zona inciziilor este o complicatie extrem de rara.

Reinsertia socio-profesionala

Pacienta este apta de a se mobiliza la 1-2 zile postoperator, dar va evita efortul fizic o saptamana. Se permite efectuarea dusului si samponarea parului dupa 5-7 zile sau imediat ce s-a renuntat la pansament. Majoritatea pacientilor isi reiau activitatea profesionala dupa 7-10 zile. Timp de 6 saptamani se vor evita: sportul, jogging-ul, sau orice efort exagerat. In 4 saptamani, majoritatea semnelor vizibile ale actului chirurgical dispar. Edemul redus si echimozele se pot camufla cu fond de ten.

 

Articol scris de catre Dr Marinescu Silviu Adrian

Articole similare
Consultatie online