Lipectomie

Lipectomie

Lipectomie

Lipectomia reprezinta operatia prin care se indeparteaza excesul de tegument si tesut adipos, in general cu aspect flasc, din anumite zone ale corpului (abdomen, coapse, fese, brate, etc). Nu se mai practica frecvent in zilele noastre, deoarece raman cicatrici greu de ascuns.

Lipectomiile se indica in cazul unei flacciditati tegumentare marcate care nu se poate rezolva prin liposuctie, sau dupa slabiri marcate in care a ramas un exces mare tegumentar. Cel mai mare dezavantaj al acestor operatii este cicatricea tegumentara. Desi incercam sa le plasam in zone putin vizibile sau care pot fi ascunse prin imbracaminte, ele sunt in mod obisnuit lungi. Pacientul trebuie sa decida daca preferinta de a avea o piele intinsa prevaleaza asupra cicatricii rezultante.

1.Lipectomia abdominala

2.Lipectomia crurala (intinderea tegumentului pe fata interna a coapselor)

Scopul este imbunatatirea aspectului intern al coapselor. Operatia se poate realiza sub anestezie epidurala. Initial se practica liposuctie pentru a indeparta cat mai multa grasime, pielea devenind mai laxa. Se indeparteaza ulterior excesul tegumentar si pielea coapsei este ridicata la pliul inghinal de la baza coapsei, unde se practica sutura.

3.Liftingul coapselor si feselor

Este procedura prin care se ridica tegumentul flasc, cazut de la nivelul coapselor aparut dupa scaderi masive in greutate,postpartum sau prin inaintarea in varsta. Procedura se adreseaza in special tegumentului de la nivelul fetelor interne ale coapselor, cel mai frecvent si cel mai vizibil afectat, dar corecteaza de asemenea si laxitatea tegumentara de la nivelul fetelor anterioara si posterioara a coapselor.

Operatia se realizeaza sub anestezie generala sau rahianestezie si consta in efectuarea unor incizii in zonele inghinale (la baza coapselor),decolarea tegumentului si ridicarea lui urmata de excizia tegumentului in exces si sutura intradermica. Postoperator se instituie tratament antibiotic si calmant, tratament ce va fi continuat timp de 5-7 zile si la domiciliu; de asemenea, este obligatorie purtarea unui corset special timp de 6 saptamani, corset ce poate fi achizitionat din clinica. Firele de sutura se suprima la 14 zile de la interventie timp in care este interzis contactul cu apa la acest nivel.

Se recomanda evitarea traumatismelor locale, a eforturilor fizice precum si a mersului prelungit in vederea obtinerii unor cicatrici cat mai frumoase. Cicatricile sunt plasate la nivel inghinal (la baza coapselor) si, in functie de amplitudinea interventiei pot fi pana la nivelul santurilor subfesiere. De aceea pacientul trebuie sa cantareasca foarte bine daca aspectul de tegument ferm, elastic primeaza in fata cicatricilor.

4.Brahioplastia (excizia tegumentului in exces de la nivelul bratelor)

Liposuctia nu este eficace cand exista o piele flasca, care atarna, de aceea aceasta trebuie excizata. Cicatricea rezultata merge din axila pana la jumatatea bratului sau chiar pana la cot. In anumite cazuri putem evita cicatricea prin practicarea interventiei in doua stadii: in primul se realizeaza o liposuctie si pielea este lasata sa se contracte. Dupa 3- 6 luni se indeparteaza excesul tegumentar de o maniera similara liftingului crural, lasand o singura cicatrice in axila.

 

Articol scris de catre Dr Marinescu Silviu Adrian

Articole similare
Consultatie online