Abdominoplastia (Remodelare abdomen)

Abdominoplastia (Remodelare abdomen)

Abdominoplastia (Remodelare abdomen)

Abdominoplastia este interventia chirurgicala de remodelare a conturului abdominal prin indepartarea excesului de piele si de tesut adipos de la acest nivel. Acumularea de tesut adipos sau excesul tegumentar la nivelul abdomenului pot aparea dupa sarcina, la persoanele ce au luat mult in greutate sau odata cu varsta prin pierderea elasticitatii tesuturilor abdominal. Abdominoplastia nu trebuie vazuta ca un tratament impotriva obezitatii si nici ca un inlocuitor al dietelor si exercitiilor fizice. Rezultatele sunt permanente atata timp cat se urmeaza un regim de viata sanatos si se evita variatiile mari de greutate.

Restabilirea conturului abdominal se poate face prin mai multe tipuri de interventie. Daca exista doar un exces de tesut adipos, acesta se poate corecta prin lipoaspiratie. In cazul in care este si un exces tegumentar si se formeaza asa-numitul sort abdominal, este necesara efectuarea unei abdominoplastii care va indeparta atat excesul adipos cat si surplusul de piele. In cazurile in care se asociaza si o laxitate a musculaturii abdominale, aceasta va fi rezolvata in timpul aceleiasi interventii, prin plicaturarea tesutului musculo-aponevrotic.

La consultatie medicul va fi informat asupra tuturor afectiunilor pe care pacientul le-a avut, in special daca este vorba de diabet, hipertensiune arteriala, eventuale afectiuni digestive sau interventii chirurgicale abdominale, precum si a tratamentelor cu aspirina, anticonceptionale, antiinflamatoare steroidiene. Trabuie de asemenea aduse la cunostinta medicului eventualele alergii medicamentoase pe care le prezentati. La femeile ce au nascut prin cezariana, interventia se va realiza pe o incizie ce va urma traiectul vechii cicatrici, altfel, incizia va fi plasata sub "linia slipului" de la o spina iliaca la cealalta, lungimea si forma depinzand de excesul tegumentar si adipos ce trebuie indepartat.

Interventia se realizeaza sub anestezie generala sau rahianestezie si la sfarsitul ei se monteaza tuburi de dren pentru evitarea formarii hematoamelor si se pune un corsaj ce va trebui purtat permanent timp de 6 saptamani. Firele de sutura vor fi suprimate la 14 zile, timp in care se va evita contactul cu apa a zonei operate.

Postoperator este foarte importanta evitarea traumatismelor locale si a constipatiei, balonarii sau a oricarui efort ce poate creste presiunea intraabdominala, mai ales daca interventia a implicat si plicaturarea testului musculo-aponevrotic abdominal.

In prima saptamana postoperator veti resimti un discomfort local iar zona va fi mai edematiata, fenomene ce vor disparea treptat. Este bine sa va mobilizati usor dupa 2-3 zile de la interventie, urmand ca intergrarea sociala si profesionala sa se faca dupa 2 saptamani de la interventie.

Noul contur abdominal este relativ definitiv daca pacientul isi mentine greutatea corpului relativ constanta.

 

Articol scris de catre Dr Marinescu Silviu Adrian

Articole similare
Consultatie online