Augmentare Mamara (Marire sani)
marire sani
Augmentare Mamara (Marire sani)
Augmentarea mamara este termenul medical utilizat pentru marirea de sani. Acest tip de procedura presupune plasarea unor implante siliconice sau saline fie sub glanda mamara, fie sub muschiul pectoral pentru a mari volumul, forma si consistenta sanului. Aceasta operatie poate fi efectuata pentru a accentua sanii mici, pentru a corecta asimetriile acestora sau pentru a restaura consistenta lor, scazuta datorita varstei, sarcinii sau curelor drastice de slabire. Procesul de marire a sanilor poate dura cateva saptamani de la consultatia initiala pana la recuperarea postoperatorie si implica o comunicare si o colaborare stransa intre chirurg si pacienta.
Inainte de plasarea implantelor trebuie sa luati multe decizii impreuna cu chirurgul Dvs, incluzand tipul de implante, volumul acestora, locatia in care vor fi plasate sau locul unde va fi efectuata incizia. De asemenea, chirurgul Dvs va va ruga sa urmati anumite instructiuni precise in perioada de inainte de operatie.
Operatia chirurgicala de marire de sani dureaza in general 1-2 ore. Imediat postoperator este posibil sa aveti dureri timp de o zi sau doua. Desi veti putea sa va ridicati din pat si sa va miscati dupa aproximativ 48 de ore, unele efecte secundare pot persista pana la cateva saptamani sau o luna de la operatie. Este indicat sa urmati instructiunile chirurgului Dvs privind perioada de recuperare si sa rugati o prietena sau un membru al familiei sa va ajute timp de cateva zile si sa va aduca la controale.
Beneficiile augmentarii Mamare
Sanii reprezinta o componenta importanta pentru aspectul unei femei. Cand aceasta nu este multumita de marimea sau felul in care arata acestia, poate avea un nivel mai mic de incredere in sine si in atractivitatea sa. Operatia de marire de sani va poate imbunatati aspectul fizic, devenind astfel mai increzatoare. Sanii mai mari pot echilibra silueta, mai ales daca aveti soldurile proeminente, eliminand aspectul de "para" al corpului Dvs. Aceasta procedura poate reda volumul si fermitatea sanilor, afectati de sarcina, varsta sau diete prea drastice. Implantele se utilizeaza si pentru reconstructia sanilor dupa o operatie de mastectomie sau pot corecta asimetriile acestora.
In urma acestei operatii veti observa ca aveti mai multa incredere in Dvs, ceea ce va va imbunatati viata personala, sociala sau profesionala. O femeie constienta de valoarea sa va fructifica mai bine oportunitatile pe care viata i le ofera. De asemenea, veti avea mai multe optiuni privind garderoba Dvs, deoarece hainele se vor aseza mai bine pe un corp definit si atragator. Veti putea purta rochii decoltate sau costume de baie moderne, bucurandu-va mai mult de viata si de micile ei placeri.
Sunteti o candidata buna pentru aceasta operatie?
Candidatele ideale pentru augmentarea mamara sunt adulti sanatosi, bine informati cu privire la rezultatele pe cale le pot astepta postoperator si la riscurile aferente acestei interventii, care au asteptari realiste de la aceasta operatie.
Adolescentele nu sunt candidate bune pentru marirea de sani deoarece sanii lor sunt inca in curs de dezvoltare, ceea ce face dificil de apreciat daca o adolescenta are sau nu nevoie de aceasta interventie. Augmentarea mamara poate fi, in cazul acesta, o solutie permanenta la o problema temporara.
Inainte de a lua decizia de a suferi aceasta operatie este indicat sa va informati foarte bine. Daca sunteti un adult sanatos, cu o imagine pozitiva despre sine, marirea de sani poate fi o optiune buna pentru Dvs. Puteti discuta cu un medic sau cu un chirurg plastician despre aceasta procedura, care va poate raspunde la intrebari si va poate clarifica eventualele neintelegeri pe care le aveti. Este important sa fiti sigura de decizia Dvs si sa o luati in cunostinta de cauza.
Un lucru important de luat in calcul este o eventuala sarcina, care datorita modificarilor produse asupra sanilor, ar creste riscul sa necesitati o revizie a implantelor mamare in timp. Trebuie sa stiti ca implantele nu interfera cu sarcina sau alaptarea.
Inainte de operatie
Dupa ce v-ati decis sa beneficiati de aceasta interventie chirurgicala, sunt cativa pasi pe care trebuie sa ii urmati pana la momentul operatiei. In primul rand, trebuie sa alegeti un chirurg plastician in care sa aveti incredere si sa programati o consultatie. In timpul acestei consultatii veti discuta cu chirurgul Dvs asteptarile Dvs de la aceasta procedura, riscurile ei, precum si alte detalii precum marimea implantelor, locul unde vor fi plasate, tipul de incizie si forma implantelor care vi se potrivesc Dvs.
Chirurgul Dvs va va da un set de instructiuni pe care trebuie sa le urmati cu seriozitate deoarece pot influenta buna desfasurare a interventiei.
Chirurgul Dvs va va sfatui sa evitati sa luati aspirina sau medicamente antiinflamatoare timp de 10 zile inainte de operatie, deoarece cresc riscul de sangerare intraoperatorie. Ar fi indicat sa opriti fumatul cu 2 luni inainte, daca sunteti fumatoare, pentru ca are un efect negativ asupra procesului de vindecare. Este bine sa rugati o prietena sau un membru al familiei sa va aduca acasa dupa operatie si sa va asiste timp de 24-72 de ore postoperator.
Aceste recomandari sunt generale; chirurgul Dvs va va da instructiuni personalizate, in functie de istoricul Dvs medical si necesitatile Dvs individuale.
Optiunile Dvs privind augmentarea mamara cu implante.
Inainte de operatie va trebui sa decideti ce tip de implante doriti, unde vor fi ele plasate si care va fi locul inciziei. Chirurgul Dvs va va explica fiecare varianta in parte si impreuna veti face alegerea care vi se potriveste cel mai bine.
Forma implantelor
Dupa forma, implantele pot fi rotunde sau anatomice. Cele rotunde, cand sunt plasate pe o suprafata dreapta, arata ca o sfera aplatizata, au volum egal in toate regiunile. Cele anatomice arata mai mult ca forma sanului, de "picatura", cu volumul maxim in partea inferioara. Avantajul implantelor rotunde este ca daca se rotesc in interiorul capsulei nu distorsioneaza forma sanului. Daca cele anatomice se deplaseaza, este necesara o reinterventie pentru a le repozitiona. Daca aveti sanii mici, implantele anatomice va vor da un aspect mai natural.
Suprafata implantelor
Poate fi neteda sau rugoasa. Cele rugoase, sau texturate, au fost imaginate pentru a minimiza riscul de contractura capsulara. Nu sunt date certe ca reusesc sa-si atinga acest scop, insa s-a dovedit ca riscul de deplasare este mai mic in cazul lor. Din acest motiv, toate implantele anatomice au suprafata rugoasa. Implantele cu suprafata neteda au insa riscul mai mic de ruptura. Alegerea suprafetei implantelor nu va modifica executia interventiei chirurgicale sau aspectul postoperator.
Volumul implantelor
Chirurgul Dvs va va masura sanii pentru a calcula marimea adecvata a implantelor. Masuratorile importante in acest sens sunt: diametrul, volumul si proiectia implantului. Diametrul reprezinta cat de mare este baza implantului si este un detaliu important deoarece implantele cu diametru prea mare pot fi evidente sub piele pentru ca marginile lor depasesc sanul. Volumul implantelor se refera la cantitatea de substanta continuta si are impact asupra marimii cupei. Proiectia implantului determina cat de proeminent este acesta. Majoritatea implantelor sunt disponibile in proiectii moderate, intermediare sau mari.
In acesta privinta este bine sa ascultati sfatul chirurgului Dvs, ceea ce nu inseamna sa nu va exprimati optiunea, insa este indicat sa tineti cont de parerea unui chirurg plastician experimentat.
Plasarea implantelor
Implantele pot fi pozitionate submuscular (dedesubtul muschiului pectoral) sau subglandular (sub glanda mamara, deasupra muschiului pectoral). Avantajele plasarii implantelor submuscular constau intr-un risc mai scazut de contractura capsulara si faptul ca nu interfera cu investigatiile paraclinice cum ar fi mamografia. Cele subglandulare necesita un timp mai scurt de recuperare postoperatorie, fiind mai putin dureroase.
Plasarea inciziilor
Pentru acest tip de interventie se pot folosi patru incizii. Una dintre cele mai folosite este incizia inframamara, in santul de sub sani, care este mai putin vizibila. O alta incizie des utilizata este cea transaxilara, implantul fiind introdus printr-o taietura la nivelul subratului. Implantele pot fi introduse si printr-o incizie periareolara, care creeaza in timp o cicatrice mica in jurul zonei pigmentate a sanului. Un tip mai nou de incizie este TUBA (transumbilical breast augmentation), plasata la nivelul buricului. Chirurgul Dvs va va explica in detaliu avantajele si dezavantajele fiecarui tip de incizie.
In timpul operatiei
Operatia de augmentare mamara se poate desfasura intr-un spital sau intr-o clinica particulara si va dura aproximativ 1-2 ore, in functie de tipul de procedura aleasa.
Aceasta interventie necesita de obicei anestezie generala. Medicul anestezist va va administra sedative intravenoase sau pe cale inhalatorie si Dvs veti dormi pe tot parcursul operatiei. La final, va va administra anumite substante pentru a va trezi din anestezie si este posibil ca in urmatoarele ore sa va simtiti usor obosita sau ametita. Unele persoane pot prezenta efecte secundare dupa anestezie, cum ar fi raguseala, dureri de cap, ameteala, greata, voma, frisoane sau dureri musculare. Aceste efecte sunt temporare si se vor diminua pe masura ce anestezicele vor fi eliminate din organismul Dvs. Daca in trecut ati avut reactii neplacute la anestezie este important sa le comunicati doctorilor Dvs in timpul consultatiei. Unii chirurgi folosesc o combinatie intre anestezicele locale si cele usoare intravenoase, ceea ce va va permite sa ramaneti treaza in timpul operatiei daca nu doriti anestezia generala.
Ulterior, chirurgul Dvs va dezinfecta regiunea sanilor cu substante dezinfectante si o va izola cu ajutorul unor cearsafuri sterile pentru a elimina riscul de contaminare cu agenti infectiosi. Operatia propriu-zisa incepe prin incizia pielii (inframamara, transaxilara, periareolara sau transombilicala), in functie de hotararile pe care le-ati luat inainte de operatie. Prin aceste taieturi vor fi introduse implantele fie deasupra, fie dedesubtul muschiului pectoral. Ele vor fi fixate in locul in care vor fi plasate, dupa care taieturile vor fi inchise prin sutura chirurgicala. Este posibil ca doctorul Dvs sa plaseze 2 tuburi de drenaj pentru a minimiza acumularea de sange sau lichid in zona operatiei. Acest lucru este mai frecvent daca implantele sunt plasate submuscular, deoarece acest tip de procedura presupune o disectie mai mare a tesuturilor din zona sanilor, ceea ce poate avea ca efect o sangerare mai abundenta si o umflare a zonei sanilor, data de acumularea de lichide sau sange. Aceste tuburi vor fi eliminate la cateva zile dupa operatie. Dupa ce inciziile sunt inchise, urmeaza pansamentul acestora, pentru a proteja ranile de o eventuala infectie. Chirurgul Dvs va va recomanda sa imbracati un sutien sau o bustiera speciala, care sa sustina sanii pe parcursul primelor saptamani de vindecare. In acest caz, este bine sa va cumparati din timp acest sutien si sa-l aveti cu Dvs cand va prezentati la clinica sau la spital, pentru a-l folosi imediat dupa operatie.
Recuperarea postoperatorie
Este foarte important sa urmati sfaturile chirurgului Dvs si sa evitati anumite activitati pentru ca perioada de vindecare sa fie cat mai scurta si mai eficienta. In general, este indicat sa va odihniti cat mai mult si sa evitati ridicarea greutatilor, aplecarea sau alte activitati obositoare deoarece va pot provoca durere si sa intarzie vindecarea.
De obicei, puteti sa va reluati activitatea profesionala dupa aproximativ o saptamana, daca aceasta nu implica munca fizica extenuanta. In general, pacientele care au optat pentru implantele subglandulare au nevoie de un timp de recuperare mai mic decat cele care au ales implantele submusculare.
Recuperarea in primele doua saptamani de la operatie
In primele 24-48 de ore de la operatie, recuperarea este neplacuta pentru majoritatea pacientelor. Oboseala si durerea de sani sunt frecvente in aceasta perioada. In majoritatea cazurilor, durerea poate fi combatuta cu ajutorul medicamentelor, insa un oarecare discomfort fizic va persista. Este indicat ca in aceste zile sa aveti alaturi o persoana apropiata care sa va ajute sa va ingrijiti.
In aceasta perioada va trebui sa reveniti la controale pentru schimbarea pansamentelor. De asemenea, este important sa purtati sutienul sau bustiera speciala pe care v-a recomandat-o medicul Dvs. Firele de sutura vor fi scoase la 10-14 zile de la operatie sau cand chirurgul va hotari ca inciziile s-au vindecat si firele nu mai sunt necesare. Pana atunci este indicat sa evitati udarea pansamentelor sau contactul acestora cu murdaria sau alte substante.
Aceste recomandari sunt generale, insa medicul Dvs va va da sfaturi personalizate, bazate pe istoricul Dvs medical si pe tipul de procedura efectuat.
Recuperarea in primele luni postoperator
In primele saptamani de la operatie sanii vor fi foarte sensibili. Ei pot ramane umflati timp de patru-cinci saptamani. Pentru a reduce riscul unei leziuni care ar putea afecta procesul de vindecare este indicat sa evitati orice tip de traumatism local. Activitatea fizica poate fi reluata dupa aproximativ o luna de la operatie. Este important sa aveti rabdare pana cand organismul Dvs se va vindeca. Reluarea activitatilor periculoase mai repede decat va sfatuieste chirurgul Dvs poate avea ca rezultat accidentarea, crescand perioada necesara de recuperare sau afectand rezultatele postoperatorii.
Cicatricile postoperatorii vor fi roz si usor indurate timp de aproximativ sase saptamani. In urmatoarele luni, ele se vor estompa semnificativ, insa nu vor disparea complet niciodata. Medicul Dvs va va sfatui ce trebuie sa faceti pentru ca acestea sa fie cat mai putin observabile.
Efecte secundare ale operatiei de marire de sani
Spre deosebire de complicatii, efectele secundare sunt, pana la un punct, o parte a procesului natural de vindecare si se vor ameliora pe parcursul timpului. Medicul Dvs va lua masuri si va va sfatui ce trebuie sa faceti pentru ca aceste efecte secundare sa fie minime si sa le depasiti fara neplaceri prea mari.
Fixarea implantului
Implantele mamare, in special cele plasate submuscular, au nevoie de cateva saptamani sau chiar luni pana cand se vor fixa in pozitia lor definitiva. Pielea si muschii din jur trebuie sa se "stranga" pentru a face loc implantului. In acesta parioada sanii Dvs vor arata mai putin natural decat ati fi sperat, fiind prea umflati, prea ridicati sau prea rotunjiti. Acest aspect va disparea in timp, pe masura ce tesuturile din jur se acomodeaza si se relaxeaza in jurul implantului. Daca acest lucru va ingrijoreaza, discutati-l cu chirurgul Dvs, insa este indicat sa aveti rabdare pana cand organismul Dvs se va vindeca inainte de a lua o decizie privind rezultatele operatiei.
Tumefierea sanilor
Umflarea sanilor este obisnuita dupa orice tip de interventie chirurgicala in zona mamara, insa in cazul augmentarii, exista un volum suplimentar dat de implantul mamar. Sanii vi se pot parea prea mari, grei si pielea foarte intinsa. Purtarea sutienului sau bustierei speciale va va ajuta foarte mult, pana cand sanii se vor desumfla si vor avea un aspect normal.
Invinetirea sanilor
Vanataile pot sau nu sa apara dupa marirea de sani. Ca orice operatie chirurgicala, reprezinta un traumatism al tesuturilor si poate avea ca efect aparitia unor mici vanatai in zona sanilor. Uneori acestea se pot extinde si spre abdomen, un lucru normal care nu trebuie sa va ingrijoreze. Aceste vanatai vor disparea in una-doua saptamani de la operatie. Daca insa observati zone vinetii mai intinse, dureroase, este bine sa i le aratati medicului Dvs. In acest caz poate fi vorba despre un hematom, care este o complicatie a operatiei de augmentare mamara si necesita tratament special.
Modificari ale sensibilitatii sanilor
Destul de frecvent, dupa aceasta operatie, sanii pot deveni fie foarte sensibili, fie "amortiti". Acest efect secundar este de obicei temporar si este dat de comprimarea nervilor de catre implant sau tesuturile umflate. Poate persista cateva zile sau saptamani, insa la un numar mic de pacienti poate fi permanent.
Durerea
In general dupa operatia de augmentare mamara, durerea este mica sau moderata si poate fi ameliorata cu medicamente antialgice, pe care vi le va prescrie medicul Dvs. Durerea va scadea rapid in primele zile de la operatie si va disparea complet dupa ce tesuturile din jurul implantului se vor acomoda cu acesta si se vor relaxa.
Mancarimea sanilor
Marirea de sani cu implante produce o intindere a pielii sanilor, data de volumul mai mare al acestora. Pana cand pielea se va intinde si se va acomoda cu noul volum al sanilor, este posibil sa simtiti mancarimi la acest nivel. Uneori lotiunile de corp pot ameliora acest efect, insa trebuie sa aveti grija sa nu va ungeti la nivelul inciziilor. Este bine sa va intrebati medicul despre medicamentele sau cremele pe care le puteti folosi impotriva mancarimii.
Cicatricile sanilor
Ca orice operatie chirurgicala, augmentarea mamara va lasa cicatrici. Cea mai sigura metoda pentru a le face mai putin vizibile este plasarea inciziilor in zone mai ascunse si evitarea traumatismelor, infectiei sau intinderea acestor zone. Cicatricile se vor modifica pe parcursul timpului, devenind albicioase si suple. Acest lucru poate dura aproximativ un an. Exista cateva unguente pe care le puteti folosi in timpul vindecarii pentru ca cicatricile Dvs sa fie cat mai fine si mai estompate. Chirurgul Dvs vi le va recomanda calduros.