Marire sani (Augmentare mamara)

Marire sani (Augmentare mamara)

Marire sani (Augmentare mamara)

Operatia de marire a sanilor este statistic cea mai ceruta interventie de chirurgie estetica, in primul rand datorita rezultatelor bune si foarte bune care se obtin printr-o manopera nu foarte complicata, dar care realizeaza o schimbare brusca, cu rezultate estetice spectaculoase. Ea este relativ usor acceptata de tanara generatie, care stie ca-si poate rezolva o problema care tine de feminitate cu ajutorul acestei operatii, relativ usor abordabila. De asemenea augmentarea mamara mai este ceruta si de paciente ale caror sani si-au modificat forma si pozitia in urma unei sarcini si alaptari, paciente tinere care doresc sa-si recapete aspectul anterior al sanilor.

Orice pacienta care se hotaraste sa-si puna un implant trebuie sa cunoasca ca in afara de beneficiile de necontestat, exista si un cateva inconveniente, unele legate de prezenta exclusiva a implantului siliconic, care este un corp strain (ne referim la posibila aparitie a contracturii capsulare), altele legate de variatiile de greutate care ar putea surveni in viitor la pacienta cu implant, care se pot reflecta si in modificarea formei sanilor, necesitand interventii chirurgicale corectoare (implant mai mare sau scos din pielea in exces).

Operatia de marire este relativ standardizata pentru sanii mici, cand dupa alegerea potrivita a implantului (in functie de dorinta pacientei, de dimensiunea toracelui si de sfatul experimentat al chirurgului ) se practica incizia, disectia buzunarului unde se va introduce implantul, sutura planurilor anatomice si pansamentul. Toate acestea sunt pasi operatori ce se efectueaza sub anestezie generala, pentru aceasta fiind necesar un set complet de analize pentru evaluarea biologica de moment a pacientei.

Alegerea formei si marimii implantului este unul dintre momentele cele mai importante ale unei consultatii despre acest subiect. Unele paciente stiu exact ce isi doresc, fiind informate din discutii cu alte prietene sau de pe internet, altele insa nu, lasandu-se sfatuite de catre medic. Sizerele (mulajele) de diferite marimi folosite in timpul consultatiei sunt foarte utile pentru ca pacienta sa poate aprecia cum va arata bustul ei dupa implantare. Asa va putea evalua daca doreste implante mai mari sau mai mici, facand alegerea in cunostinta de cauza.
Cum pentru acelasi volum al protezei siliconice, exista multiple variante, cu diametre si proiectii diferite, trebuie aleasa variant cea mai potrivita, adaptata staturii pacientei si mai ales dimensiunilor toracelui. Alegerea acesteia trebuie adaptata obligatoriu si in functie de dimensiunile si forma sanului de protezat: un san mic suporta un implant de dimensiuni moderate sau chiar mari, in schimb daca sanul are deja un volum, dar este lasat, cazut, atunci trebuie aleasa varianta cu implant mic sau moderat plasat submuscular si scos din pielea in exces. Doar asa se poate obtine un rezultat durabil in timp, cu un san normal pozitionat si cu o rotunjime placuta, chiar daca cu pretul unor cicatrici suplimentare. Cealalata varianta care se poate alege in cazul unui san ptozat, cazut, si nu prea mare este implantarea subglandulara care nu necesita cicatrici in plus, dar are inconvenientul ca in timp sanul va continua sa se lase, sub greutatea suplimentara a implantului.

Un lucru important este de asemenea cicatricea restanta dupa operatie. Cum este stiut ca orice taietura se vindeca cu o cicatrice, care nu va disparea complet niciodata, indifferent de procedeul folosit, acest fapt trebuie sa fie acceptat de paciente de la bun inceput. Cele mai folosite cai de abord pentru implantarea protezelor mamare sunt prin santul submamar si periareolar, celelalte cai (transaxilar si periobbilical) fiind in general de evitat, deoarece pot da mai frecvent complicatii si limiteaza dimensiunile protezelor care pot fi implantate.

Avand in vedere ca de cicatrice nu putem scapa, atunci obiectivul care trebuie urmarit este ca aceste cicatrici sa fie cat mai discrete, cat mai putin vizibile. Este de datoria chirurgului sa faca tot ce este posibil din punct de vedere tehnic (evitarea tensiunii in plaga, efectuarea unei suturi corecte, in planuri anatomice) pentru a crea conditii optime unei cicatrizari cat mai frumoase. De asemenea este important si ca pacientele sa respecte indicatiile date de medic in acest sens (purtatea sutienului, evitarea eforturilor fizice, aplicarea de creme cicatrizante, etc. ). Totusi trebuie stiut ca uneori cicatrizarea poate fi defectuoasa, chiar daca s-au indeplinit toate cele enumerate mai sus. Aceasta deoarece exista particularitati individuale ale procesului de cicatrizare, altfel spus fiecare persoana cicatrizeaza in felul ei.

Rezultatul final depinde foarte mult de forma initiala a sanului. De asemenea este nevoie de rabdare pentru a se ajunge la aspectul definitiv, natural si frumos. De aceea pentru aprecierea unui rezultat sunt necesare minim 6 luni, mai corect chiar 1 an. De-abia atunci tesuturile s-au relaxat pe noul volum introdus prin protezare, implantele au mai coborat, capsula implantului s-a format si il sustine in pozitia dorita, totul aratand foarte natural. Cel putin aceasta este varianta ideala a situatiei. Chiar daca nu intotdeauna se intampla asa, uneori mai putand apare mici asimetrii, acestea ele mai pot fi corectate ulterior sau acceptate ca atare.

 

Articol scris de catre Dr Marinescu Silviu Adrian

Articole similare
Consultatie online