Blefaroplastie (Corectia pleoapelor)

Blefaroplastie (Corectia pleoapelor)

Blefaroplastie (Corectia pleoapelor)

Primele semne ale imbatranirii apar de obicei la nivelul pielii fetei, prin lasarea sprancenei si umflarea pleoapelor ( aparitia unor pungi la nivelul pleoapei inferioare ). Aceasta "umflare" a pleoapelor duce la aparitia ridurilor si ptozarea pleoapei (lasarea ei), care poate fi mai evidenta la nivelul pleoapelor inferioare si al coltului intern al celor superioare. Aceasta tendinta poate fi ereditara sau se poate manifesta de la o varsta frageda, insa in majoritatea cazurilor apare in timp, dupa 35 de ani, si devine mai pronuntata odata cu inaintarea in varsta. Dupa aparitie, se va accentua progresiv pe parcursul timpului.

In cazuri avansate, ptoza palpebrala poate chiar stanjeni vederea prin micsorarea campului vizual. Cand se intampla acest lucru, interventia chirurgicala este mult mai dificila, iar rezultatele sunt mai putin satisfacatoare decat in cazul unei interventii precoce. Regula de aur in blefaroplastie este: "cu cat mai repede, cu atat mai bine!" De cum au aparut primele semne, este timpul sa luati masuri pentru a permite obtinerea celor mai bune rezultate postoperatorii.

Ce tipuri de tratament chirurgical exista?

Corectia ptozei palpebrale poate fi facuta impreuna cu operatia de lifting facial sau ca interventie separata. Aceasta operatie estetica vizeaza structurile din componenta pleoapelor si tesuturile moi din jur si nu muschii sau blobul ocular, prin urmare nu trebuie sa va ingrijorati ca vederea v-ar putea fi afectata.  La nivelul pleoapei superioare se indeparteaza excesul de piele si de grasime si intr-o modalitate similara se procedeaza si pentru pleoapa inferioara. Inciziile sunt foarte fine, urmand forma pliurilor naturale ale pielii si de obicei se vindeca fara a lasa semne vizibile. Abordul pentru aceasta procedura poate fi facut si de pe fata interna a pleoapei, fara a lasa cicatrici la nivelul pleoapei – este vorba despre blefaroplastia transconjunctivala.  Pentru sutura inciziilor se folosesc materiale foarte fine. 

Cat dureaza interventia chirurgicala?

Puteti opta pentru una dintre blefaroplastii (superioara sau inferioara) sau pot fi corectate ambele pleoape in aceeasi sedinta. Operatia in sine dureaza intre 1-2 ore, depinzand de alegerea Dvs. Pentru aceasta interventie chirurgicala de obicei se utilizeaza anestezia locala, iar recuperarea postoperatorie este rapida. 

Care sunt riscurile si complicatiile acestei proceduri?

Orice interventie chirurgicala este insotita de anumite riscuri pe care Dvs trebuie sa le cunoasteti. Probabilitatea ca ele sa apara dupa blefaroplastie nu este mai mare decat in cazul altor proceduri.

  • Aparitia cicatricilor – rareori. Pielea pleoapelor, fiind cea mai subtire de pe corp, se vindeca foarte bine. Daca blefaroplastia inferioara este practicata prin abord transconjunctival, nu exista nici o incizie vizibila la exteriorul corpului si deci nici o cicatrice.
  • Infectia – improbabila. Aceasta procedura este efectuata in conditii aseptice foarte stricte.
  • Sangerare excesiva – posibila. Hemostaza se face intotdeauna cat mai riguros, insa in unele cazuri foarte rare, se poate intampla sa apara sangerarea la nivelul orbitei. Sangele care se strange acolo poate presa nervul optic si poate afecta vederea, insa chirurgul Dvs va verifica de fiecare data sa nu se intample acest lucru.
  • Eritemul postoperator (roseata pielii) – poate persista pana la 3 luni de la interventie, mai ales atunci cand este utilizat laserul. Poate fi mascat prin utilizarea unui baton corector cosmetic de culoare verde.

Ce se intampla dupa operatie ?

Imediat dupa operatie este posibil sa fie nevoie sa aplicati un pliculet cu gheata la nivelul pleoapelor pentru a reduce tumefierea (umflarea) lor si aparitia vanatailor. In cazul unelor persoane vanataile sunt de abia observabile, in cazul altora insa pot da aspectul de "ochi vanat". Dupa ce parasiti clinica este indicat sa mergeti acasa sa va odihniti. Firele de sutura sunt de obicei suprimate dupa 5-7 zile.

Cand vor fi vizibile rezultatele postoperatorii?

Regiunea din jurul ochilor poate fi umflata si vanata timp de 7-10 zile, insa se atenueaza gradual in 1-4 saptamani. Dupa aceasta perioada veti putea cu adevarat noul Dvs aspect! Nu este recomandat sa utilizati machiaj in zona ochilor timp de o saptamana de la operatie. Dupa disparitia tumefierii, puteti aplica machiajul Dvs preferat.

Cand pot reincepe munca?

Acest lucru depinde de tipul de procedura ales. In cazul blefaroplastiei transconjunctivale, va puteti intoarce la munca imediat dupa terminarea interventiei daca nu exista mici vanatai. Daca abordul s-a facut la exterior, firele de sutura sunt indepartate dupa 5-7 zile de la operatie. Daca s-a utilizat laserul, este nevoie de aproximativ 2 saptamani pana cand pielea pleoapelor se vindeca si puteti sa aplicati machiajul.

 

Articol scris de catre Dr Marinescu Silviu Adrian

Articole similare
Consultatie online