Blefaroplastie

Blefaroplastie

Blefaroplastie

Pleopele sunt structuri foarte expuse din punct de vedere functional, de aceea foarte des cele mai precoce semne de imbatranire sunt observate aici. Peste ani, elasticitatea si flexibilitatea pielii sunt treptat pierdute, si devine vizibil excesul tegumentar, acesta conferindu-le un aspect obosit. Acest fenomen poate fi influentat si de alti factori ca: ereditatea, tipul de piele, ingrijirea pielii, alergii sau entitati medicale asociate (ca bolile renale coexistente). Aceasta nu este doar o problema estetica, dar poate cauza probleme fizice si functionale, creand senzatia de oboseala, cauzand dureri oculare, producand lacrimare, alterand chiar si vederea, determinand cefalee, etc. In functie de dorinta pacientilor si de starea tesuturilor faciale, este posibil sa se opereze pleoapele superioare, inferioare sau ambele.

Aceasta interventie chirurgicala estetica indeparteaza excesul de tegument si grasime de la nivelul pleoapelor (asa numitele “pungi” de sub ochi si de pe pleoapa superioara), indepartand aspectul imbatranit si obosit al ochilor. Se poate asocia si cu liftingul de sprancene. In eventualitatea unor probleme oftalmologice asociate, acestea trebuiesc rezolvate in prealabil. In functie de varsta pacientului si de caracteristicile pielii fiecarui individ, se alege doar indepartarea tesuturilor adipoase de la nivelul pleoapelor (la persoane mai tinere) sau se adauga si excizia tegumentelor excedentare.

Interventia chirurgicala se poate efectua sub anestezie locala potentata de o medicatie administrata in prealabil care sa inlature o eventuala stare de tensiune a pacientului, sau sub anestezie generala. Alegerea locului inciziilor se stabileste de catre chirurg in timpul consultatiei, iar operatia de blefaroplastie incepe de obicei cu pleoapa de sus, dupa care se rezolva si cea inferioara. Vor fi indepartate micile depozite de grasime de la nivelul ambelor pleoape, inciziile urmarind faldurile naturale ale pielii. Acestea se pot intinde spre lateral si in cutele naturale din zona numita “laba gastei”, fiind urmate de scoaterea tegumentului in exces de la acest nivel. Tipul suturii este la alegerea fiecarui chirurg, efectuandu-se insa cu fire subtiri ce se scot la 7 zile.

Usor neplacut este faptul ca imediat postoperator urmeaza cateva zile de tumefactie si echimoze (vanatai) la nivelul pleoapelor, care dispar in cca 7 zile De aceea se recomanda aplicarea de comprese reci umede imediat dupa operatie, care atenueaza si usoara stare de discomfort si usturime locala. Se aplica de asemenea si picaturi (instilatii oculare) timp de cateva zile. Echimozele discrete si umflarea tranzitorie a pleoapelor pot fi mascate de un machiaj usor sau de ochelari de soare, care protejeaza ochii de soare si de vant.

Complicatiile postoperatorii locale sunt posibile (sangerare, infectie) dar extrem de rare. Rezultatul final este bun, cu realizarea unui aspect intinerit al fizionomiei, fara a fi insa posibila si corectia ridurilor laterale (“laba gastei”). Acestea se pot corecta prin alte procedee nechirurgicale.

Pregatire preoperatorie

Se recomanda intreruperea utilizarii fardurilor, iar medicatia continand acid acetilsalicilic (Aspirina, acilpirina, Anopirina, etc.) sa nu fie administrata cu 3 saptamani preoperator. A nu se folosi crema de ochi cu o zi inaintea operatiei. In ziua operatiei, tegumentul trebuie degresat cu atentie.

Proceduri postoperatorii

Echimozele si edemele se vor resorbi intr-o saptamana. O saptamana mai tarziu, este posibila folosirea fardurilor, iar in 5-7 zile este posibil sa iesiti in societate.

Suturile se indeparteaza la 5-7 zile postoperator. Este recomandabil sa dormiti pe spate in cursul primelor 2 zile postoperatorii, pentru a preveni dezvoltarea unei tumefactii unice a pleoapei (datorita umflarii unilaterale a pleoapei de partea pe care se doarme). Dupa operatie, este recomandat sa aplicati in mod regulat comprese sterile reci, la fiecare 3-6 ore.

 

Articol scris de catre Dr Marinescu Silviu Adrian

Articole similare
Consultatie online