Mentoplastie

Mentoplastie

Mentoplastie

Augmentarea proiectiei mentoniere (a barbiei)

Mentoplastia se practica de obicei in cazuri de retrognatism, asociat cu rinoplastia, pentru a se obtine un aspect proportional si un profil armonios. Daca exista malocluzie (deoarece nu exista o armonie intre maxila si mandibula), este potrivita o alta interventie chirurgicala: in aceste cazuri sunt necesare operatii complexe de avansare sau impingere inapoi a mandibulei/maxilei.

In mod obisnuit plasarea de implante (silicon, Goretex) pe barbie sunt o masura suficienta in a creste proiectia. O alta optiune este sectionarea segmentului inferior al barbiei pentru a avansa, a impinge inapoi sau a rota milimetrii necesari. Osul este mentinut pe loc printr-o miniplacuta.

In ambele cazuri este fundamentala studierea preoperatorie. Pentru a determina dimensiunile implantului sau avansarea osoasa se realizeaza un studiu cefalometric si masuratori pe radiografie si o poza de profil a fetei.Vom determina relatia dintre nas, buze si barbie.

Operatia se realizeaza prin intermediul unei incizii in interiorul gurii, in spatele buzei inferioare. Se diseca un buzunar in fata osului si se plaseaza implantul. Dupa operatie se va adopta o dieta blanda pentru o saptamana si inflamatia barbiei este normala pentru 2-3 saptamani. Se poate observa si un grad de hipoestezie la nivelul barbiei pe o durata variabila.

Reducerea dimensiunilor barbiei

Cateodata este necesara reducerea barbiei datorita proiectiei anterioare prea mari. Operatia este similara cu cea anterioara, dar in loc sa se plaseze o proteza, barbia este redusa. Aceasta se poate realiza prin indepartarea excesului (masuratorile au fost facute anterior radiologic) sau “ingropand” barbia, reducandu-i proiectia si modeland-o.

 

Articol scris de catre Dr Marinescu Silviu Adrian

Articole similare
Consultatie online